SRPSKI ZA FILOLOŠKI FAKULTET
(40 dvo─Źasa)

Pripremna nastava iz srpskog jezika podrazumeva ciklus od 40 dvo─Źasa na kojima se detaljno obra─Ĺuju sve gramati─Źke jedinice predvi─Ĺene srednjo┼íkolskim programom, koji je ujedno i program za polaganje Kvalifikacionog ispita iz srpskog jezika na Filolo┼íkom fakultetu.

Sam prijemni se pola┼że u vidu testa koji sadr┼żi 30 pitanja (za smerove na kojima se na prijemnom pola┼żu srpski jezik i knji┼żevnost) ili 20 pitanja (za smerove na kojima se na prijemnom, pored srpskog, pola┼że i strani jezik).
Pogledajte:

LITERATURA


1. ┼Żivojin Stanoj─Źi─ç, Ljubomir Popovi─ç: Gramatika srpskog jezika za gimnazije i srednje ┼íkole, Zavod za ud┼żbenike, Beograd (poslednje izdanje).
2. M. Pe┼íikan, J. Jerkovi─ç, M. Pi┼żurica: Pravopis srpskoga jezika (izmenjeno i dopunjeno izdanje), Matica srpska, Novi Sad, izdanje 2010. ili novije.

TEMATSKE OBLASTI:


Istorija srpskog knji┼żevnog jezika sa pregledom dijalekata;
Fonetika (sa fonologijom i morfofonologijom);
Morfologija i tvorba re─Źi;
Leksikologija (sa elementima terminologije i frazeologije);
Sintaksa;
Pravopis;
Svaka jedinica se obra─Ĺuje kroz sistem predavanja i ve┼żbanja, a zavr┼íava testovima na kojima se proverava uspe┼ínost u savladavanju specifi─Źne oblasti.
Kako bi stekli uvid u sadr┼żaj nastave i na─Źin rada, u─Źenici mogu po─Źetnim ─Źasovima da prisustvuju informativno. Sadr┼żaj prvih ─Źasova je slede─çi:

1. ─Źas U─Źenici rade test iz celokupnog gradiva na kome se proverava dotad ste─Źeno znanje. Test je izra─Ĺen po modelu testova sa prijemnih ispita, ┼íto ─Ĺacima omogu─çava da se upoznaju sa tipom zadataka na Kvalifikacionom ispitu, na─Źinom njegove izrade i bodovanja, a predmetnom nastavniku da izvr┼íi prilago─Ĺavanje obima obrade pojedinih oblasti.

2. i 3. ─Źas Nastanak i razvoj srpskog knji┼żevnog jezika. Pregled i obja┼ínjenje klju─Źnih elemenata razvoja knji┼żevnog jezika, ukazivanje na bitne ─Źinjenice i terminologiju.