SRPSKI ZA PRAVNI, U─îITELJSKI I FPN
(36 - 40 dvo─Źasa)

Pripremna nastava za FPN i U─Źiteljski fakultet obuhvata 40 dvo─Źasa, a pripremna nastava za Pravni fakultet 36 dvo─Źasa. Na njima se obra─Ĺuje sve gradivo neophodno u─Źenicima koji ─çe polagati prijemni na navedenim fakultetima.

Pored neophodnih nastavnih jedinica, u─Źenici se u toku nastave upoznaju i sa formom i na─Źinom re┼íavanja samih testova. Test na prijemnom za Pravni fakultet podrazumeva 25 pitanja, a testovi na U─Źiteljskom fakultetu i Fakultetu politi─Źkih nauka se sastoje od 30 pitanja. Pogledajte slede─çe testove iz srpskog jezika:

Prijemni na U─Źiteljskom fakultetu:

2018.godina, 2020.godina, 2022.godina

Prijemni na Fakultetu politi─Źkih nauka:

Primer testa

LITERATURA

1. ┼Żivojin Stanoj─Źi─ç, Ljubomir Popovi─ç: Gramatika srpskog jezika za gimnazije i srednje ┼íkole, Zavod za ud┼żbenike, Beograd (poslednje izdanje).
2. M. Pe┼íikan, J. Jerkovi─ç, M. Pi┼żurica: Pravopis srpskoga jezika (izmenjeno i dopunjeno izdanje), Matica srpska, Novi Sad, izdanje 2010. ili novije.
3. Srednjo┼íkolske ─Źitanke.

TEMATSKE OBLASTI:

Istorija srpskog knji┼żevnog jezika sa pregledom dijalekata;
Fonetika (sa fonologijom i morfofonologijom);
Morfologija i tvorba re─Źi;
Leksikologija (sa elementima terminologije i frazeologije);
Sintaksa;
Pravopis;
Teorija knji┼żevnosti (sistematizacija i osobine knji┼żevnih rodova i vrsta);
Istorija knji┼żevnosti (sistematizacija i osobine knji┼żevnih epoha);
Pregled svih knji┼żevnih dela obahva─çenih programom za polaganje prijemnog ispit.

Svaka jedinica se obra─Ĺuje kroz sistem predavanja i ve┼żbanja, a zavr┼íava testovima na kojima se proverava uspe┼ínost u savladavanju specifi─Źne oblasti.

Kako bi stekli uvid u sadr┼żaj nastave i na─Źin rada, u─Źenici mogu po─Źetnim ─Źasovima da prisustvuju informativno. Sadr┼żaj prvih ─Źasova je slede─çi:

1. ─Źas U─Źenici rade test iz celokupnog gradiva na kome se proverava dotad ste─Źeno znanje. Test je izra─Ĺen po modelu testova sa prijemnih ispita, ┼íto ─Ĺacima omogu─çava da se upoznaju sa tipom zadataka na Kvalifikacionom ispitu, na─Źinom njegove izrade i bodovanja, a predmetnom nastavniku da izvr┼íi prilago─Ĺavanje obima obrade pojedinih oblasti.
2. i 3. ─Źas Nastanak i razvoj srpskog knji┼żevnog jezika. Pregled i obja┼ínjenje klju─Źnih elemenata razvoja knji┼żevnog jezika, ukazivanje na bitne ─Źinjenice i terminologiju.